MÁMIN KOTLÍK

Co celý den jím, když nestíhám?

 

Tento článek je tu vlastně proto, že jste si o něj tak moc psaly. A já se nedivím. Sama totiž neustále hledám inspirace na rychlé jídlo, které bude alespoň trochu zdravé a přitom mi nezabere tři hodiny v kuchyni. I když jsem doma a vlastně mi to přijde zvláštní, nemám na takové vaření čas. Ono totiž „být doma“ je pro každého synonymem, že se celý den povalujete na sedačce a díváte se na seriály. Pro většinu z nás, je ale „být doma“ nejen o domácnosti, ale i o nákupech, dopravování dětí na kroužky a vyzvedávání z nich apod. Takže z toho lelkování na sedačce mnohdy není téměř nic.

Pokusila jsem tedy sepsat jeden celý den, který zrovna byl ve středu. Tehdy mám opravdu málo času na jídlo, protože dvě dcery chodí do baletního kroužku a každá v jinou hodinu, takže se často buď jen doma otočíme a nebo ani domů nejedeme.

Doufám, že se Vám moje tipy budou líbit a v budoucnu by mohly mít formát videa 🙂

SNÍDANĚ ZÁKLAD DNE

Hezky se to řekne, ale hůře provede. Ráno vstávám brzy a mám cca půl hodiny na snídani a zároeň dohled nad nejmladšími, školkovými dcerkami. Tehdy opravdu není čas na menu o pěti položkách.

Oblíbila jsem si proto rychlé pomazánky nebo smoothie. Dnes Vám představím recept na rychlou a zdravou pomazánku, která určitě zachutná i dětem a můžete si jí připravit večer předem 😉

Tuňáková pomazánka

  • plechovka tuňáka ve vlastní šťávě nebo oleji
  • velké balení lučiny nebo žervé
  • lahůdkovou cibulku
  • sůl, pepř, petrželka

Postup:

Do mísy dejte všechny suroviny kromě cibulky, kterou nasekáte najemno. Promícháte nebo promixujete robotem. Podle chuti můžete přidat půl lžíce změklého másla. K snídani si vždy dávám nějaký 100% džus nebo čerstvou šťávu. Tady jsem měla mrkvovou s jablkem. 🙂

OBĚDOVÉ MENU

Oběd je pro mě vždycky velkým oříškem, protože stát u sporáku dlouho opravdu nemůžu. Často tak dělám najednou nejméně dvě věci a proto se snažím dělat jídla, která se tzv. udělají sama. Jedním z takových jídel je můj oblíbený kuskus.

 

Kuskus se zeleninou a sýrem

  • jakoukoliv oblíbenou zeleninu čerstvou nebo mraženou
  • kuskus
  • sýr na zapečení(já použila farmářský sýr z farmy Oblík)

Postup:

Do misky odměřte porci kuskusu zhruba 6 polévkových lžic a zalejte ho horkou vodou tak, aby nad ním bylo cca 3 cm vody. Osolte, přidejte oblíbené koření, promíchejte a přikryjte třeba talířkem. Mezitím na pánvi dejte trochu olivového oleje, cibulku a oblíbenou zeleninu, sůl, pepř a opékejte, než bude měkká.
Na talíři jen promíchejte s kuskusem a posypte sýrem. Pokud si uvaříte zeleniny i kuskusu více, můžete toto jídlo mít jako já na dva dny 🙂

SVAČINY ODPOLEDNE

Dopoledne se přiznám, že nesvačím. Nejvíce práce totiž udělám právě ráno a zapomínám na svačinu. Odpoledne už ale vím, že musím dobít baterky a tak společně s pravidelnou kávou, si chystám i něco dobrého. 

Jahodovo-banánový koktejl

Často si beru svačinu sebou, protože už jsem zase v „poklusu“ a pro tyhle účely jsou nejlepší různé raw tyčinky a nebo koktejly.

  • mandlové/sójové nebo kravské mléko
  • hrst jahod a půlka banánu
  • lžička agávového sirupu

Všechno dejte do mixéru nebo smoothie makeru a důkladně promíchejte. Podle chuti přijdete ještě agávový sirup nebo javorový, ale banán je sladký dost.

VEČEŘE RYCHLÁ I ZDRAVÁ

K večeřím se snažím chystat saláty nebo polévky, protože většinou na konci dne už nemám na nic velkého chuť. Tentokrát to byl salát s tuňákem a jediné složité na něm bylo, opéct bagetku 😉

Tuňákový salát

  • tuňák v plechovce
  • mix oblíbeného salátu(já kupuji v Bille například)
  • cherry rajčata
  • balsamikový ocet, sůl, pepř
  • vajíčko
  • jedna brambora a hrst fazolek
  • bagetka rozpečená v toustovači a potřená olivovým olejem s česnekem

Postup:

Salát omyjte a dejte do mísy společně se cherry rajčátky překrojenými na půl. Přijdete konzervu tuňáka, sůl, pepř a promíchejte. Mezitím na pánvi opečete rozpůlenou bramboru a hrst zelených fazolek společně s jedním vajíčkem. Na talíři salát promíchejte s opečenou bramborou, fazolkami a tuňákem. Ozdobte trochou balsamikového octa a navrch přidejte vajíčko. Pokud chcete sytější večeři přijdete bagetku, kterou rozpůlenou potřete lehce olivovým olejem s česnekem a rozpečte v toustovači.

 

Doufám, že se Vám moje recepty líbily a že v nich najdete nějakou tu inspiraci pro rychlé vaření. Vím, že času máme málo, ale nemusí to nutně znamenat, že budeme jíst celé dny koláče a vlašský salát s rohlíkem 😉

Monika♥

P.S. Kdo  mě ještě nesledujete  INSTAGRAMU,  připojte se ke mě 🙂

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *